Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Šahidov put od invalidskih kolica do trčanja

Do pre samo pola godine mladi Marokanac Šahid Boayardi (20) nikada nije čuo za Novi Pazar, jer mu nije bio na mapi puta ka svetu o kojem je maštao, dok danas tvrdi da će ovaj grad i ljude u njemu nositi u srcu do kraja života.

Njegov topao, dobroćudni osmeh i veseo pogled razoružava prilikom prvog susreta, ali i tera na razmišljanje o njegovoj sudbini, roditeljima, veri, nadanjima, željama i potrebama.

Iako smo razmenili samo nekoliko reči na engleskom, ali i našem jeziku, zahvaljujući google prevodiocu ispričao je za portal Free media delić onoga kroz šta je prošao prethodnih meseci. 

Šahid iz Maroka

Migrantska ruta od rodnog grada Nadora dovela ga je u oktobru prošle godine do Srbije, gde je samo dva meseca kasnije, nesrećnim okolnostima, zbog promrzlina i višestrukih preloma kostiju stopala i potkolenica izgubio mogućnost hodanja.

U Nišu mu je u januaru urađena operativna amputacija, a potom je u februaru preko Fondacije Marokanaca u Nemačkoj, čiji aktivisti su saznali za njegov slučaj, došao u Novi Pazar.

Iako je bio u nepoznatom gradu, u kolicima, uplašen i zbunjen svime što mu se dogodilo, pojavilo se svetlo na kraju tunela.

U želji da mu pomognu, Novopazarci su mu preporučili Medicinski centar “Nurković“, gde je svakodnevnim višečasovnim vežbama za četiri meseca uspeo da se vrati u normalu, sa obostranim potkolenim protezama.

Šahid kaže da je on samo privremeno trebao da bude u Novom Pazaru, da se odmori nekoliko dana i da bude prebačen u Nemačku, ali da su dobri rezultati rehabilitacije i uslovi u Centru promenili sve planove.

“Bio sam u veoma lošem stanju, ali sam sada dobro, dobro se osećam. Život mi se vratio u normalu. Verovao sam doktoru Jasminu, ali i ostalim divnim ljudima u njegovom timu, koji su svakodnevno pre i posle podne radili sa mnom, pružili mi ljubav i digli me na noge“, kaže nam Šahid.

On je smešten u jednom od ovdašnjih hotela, a priča nam da njegova porodica, koja i dalje živi u Maroku, kada mu se sve to desilo danima nije znala ništa o njemu, a kada su uspostavili kontakt trebalo mu je vremena da im ispriča kroz šta je prošao.

Doktor Jasmin Nurković i Šahid

U ovom novopazarskom Centru mu je urađen ceo proces rehabilitacije, od obrade rana, skidanja konaca, bandažiranja i priprema patrljaka, zatim jačanja stabilizacione muskulature, osvajanja transfera, uzimanja mera, izlivanja kalupa, protetisanja i vraćanja u uobičajeni stil života i svakodnevne aktivnosti.

Na čelu tima bio je lekar Jasmin Nurković, koji kaže da je Šahid sve vreme lečenja bio pozitivan i nasmejan, poslušan, uporan i spreman za rad sa terapeutima.

“Plenio je svojim stavom i željom da uspe, pa je često tu pozitivnu energiju širio i na ostale naše pacijente. Postao je na neki način deo našeg kolektiva, naš prijatelj, nekako ga više ne gledamo kao pacijenta. Sviđa mu se život u Pazaru, a tokom Ramazana je izlazio na juftare sa našim terapeutima“, priča nam on.

Nurković, koji je i naučni istraživač u oblasti matičnih ćelija, ističe da je Šahid imao sreću da ga u Nišu operiše jedan od vrhunskih univerzitetskih profesora.

Doktor Jasmin Nurković i Šahid

“Nakon rehabilitacije preko nas je išlo i protetisanje, odnosno naručivanje proteza iz Nemačke. To su takozvane karbonske proteze, koje su otporne na kišu, različite temperature, toplo, hladno ili vlažno vreme. On će čak moći i sportom da se bavi, dakle nema nikakvih ograničenja“, pojasnio je nam je doktor.

Šahida na kraju pitamo o narednim planovima, a on nam odgovara da oni zavise od “onog gore“.

“Planovi nisu u našim rukama, mi planiramo jedno, a dogodi se nešto potpuno drugo. Razgovaraću sa roditeljima, videću šta mi oni savetuju. Međutim, gde god da odem, da li se vratim u Maroko ili produžim dalje, Novi Pazar i ove divne ljude nikada, ali nikada neću zaboraviti. Jasmin, Belma, Redžep, Adem, Samra, Amko, Sejo, ali i drugi pacijenti sa kojima sam se zbližio će zauvek biti u mom srcu“, zaključuje razgovor ovaj mladi migrant.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti