Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Semra Kadrić: Inspiraciju nalazim u malim stvarima

“Prilikom inicijalnog upoznavanja sa Netfliksovim timom, rečeno mi je da sam prva osoba iz Srbije sa kojom su sarađivali. To je bila izuzetna čast za mene da predstavim Novi Pazar i Srbiju, što je stvorilo dodatni pritisak i osećaj odgovornosti. Inspiraciju nalazim u malim stvarima, brigama, dilemama, jednom rečju u svakodnevnom životu. Uglavnom se bavim ženskim portretima i figurama inspirisanim azijskom kulturom i japanskim minimalizmom“, rekla je u intervjuu za portal Free media slikarka Semra Kadrić.

Ova novopazarska umetnica učestvovala je u kreiranju najnovijeg Netfliksovog filmskog ostvarenja “Blue Eye Samurai“. Dobitnica je plakete Jesenjeg likovnog salona za 2019. godinu, najznačajnije manifestacije na likovnoj mapi Sandžaka. Diplomirala je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na Departmanu likovne umetnosti u klasi Ervina Ćatovića, a master studije slikarsktva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom Lidije Marinkov Pavlović.

Free media: Učestvovali ste na stvaranju novog Netfliksovog ostvarenja “Blue Eye Samurai“. Kako je sve počelo, odakle Vi u tim vodama?

Kadrić: To se desilo sasvim slučajno. Dobila sam poziv da učestvujem na Internacionalnom umetničkom nagradnom konkursu koji organizuje Beautiful Bizzarre Magazine. To je art magazin sa sedištem u Australiji, koji ima ogromnu publiku na društvenim mrežama. Pošto sam ušla u 25 finalista u kategoriji digitalne umetnosti, oni su sve finaliste i njihove radove objavili na svojoj stranici na Instagramu. Nakon toga sam dobila poruku od kreativne direktorke iz Netfliksa, koja je objasnila da prati tu stranicu i da je primetila moj rad. Objasnila je da bi voleli da sarađujemo zbog stila koji gajim u svojim radovima i koji je ono za čim su tragali u tom trenutku. Želim da naglasim koliko je važno da umetnici učestvuju na što vise događaja koji imaju širu publiku, jer nikada ne znate ko može da vas primeti na taj način.

Blue Eye Samurai – premijera filma

Free media: O čemu se radi u tom animiranom filmu? Na kojem delu ste bili angažovani i da li je bilo teško?

Kadrić: “Blue Eye Samurai“ je animirani serijal, čija se radnja događa u feudalnom Japanu. To je priča o bolu, borbi i osveti. Predviđen je za stariju publiku. Priča je veoma kompleksna, kao i likovi u njoj. Mislim da vredi pogledati. Ja sam bila zadužena za lik princeze Akemi. Moje učešće u celom tom projektu je bio kao jedna vrsta eksperimenta koji je tim iz Netfliksa želeo da proba. Okupili su mnogo umetnika iz raznih delova sveta i želeli su da svaki umetnik da svoj doprinos za jedan konkretan lik i da mu da svoj lični umetnički pečat. 

Free media: Šta ste očekivali od ovog animiranog filma i je li se na kraju to ispunilo?

Kadrić: Nisam uopšte razmišljala o tome šta očekujem ili bilo čemu sličnom. Sam poziv da učestvujem u celoj stvari je bio izuzetan kompliment i sam pomen Netfliksa u mom portfoliju je bio dovoljan u tom trenutku. Prilikom inicijalnog upoznavanja sa Netfliksovim timom, rečeno mi je da sam prva osoba iz Srbije sa kojom su sarađivali. To je bila izuzetna čast za mene da predstavim Novi Pazar i Srbiju, što je stvorilo dodatni pritisak i osećaj odgovornosti. Međutim, ceo tim je bio sastavljen od ljudi iz raznih zemalja. Bilo je tu raznih akcenata, rasa i kulturoloških pozadina. Ali svi smo bili tu da stvaramo i atmosfera je bila sjajna. Svi su želeli da nauče par reči iz srpskog jezika i moram priznati da niko nije bio ni blizu da izgovori reči kako treba. Ceo taj proces je u stvari bio proba za moguću saradnju sa Netflixom u budućnosti.

Free media: Kada ste prvi put krenuli da slikate? Šta je bio glavni razlog da ste se opredelili za takav vid umetnosti?

Kadrić: Ozbiljno sam počela sa se bavim umetnošću nakon upisanih likovnih studija.

Depression is my name

Free media: Šta karakteriše Vašu umetnost? Šta pokušavate da prikažete njome i gde nalazite inspiraciju?

Kadrić: Uglavnom se bavim digitalnim ilustracijama. Ako moram da definišem stil, to bi bio ekspresivni simbolizam. Uglavnom se bavim portretima. Moja master tema je bila “Psihološki portret”, što sam nastavila da istražujem u daljem periodu svog stvaranja. Inspiraciju nalazim u malim stvarima, brigama, dilemama, jednom rečju u svakodnevnom životu.

Free media: Koji motivi preovlađuju na Vašim slikama?

Kadrić: Uglavnom se bavim ženskim portretima i figurama inspirisanim azijskom kulturom i japanskim minimalizmom. To su kao kratke vizuelne priče sa akcentom na jednoj simboličnoj misli koja preovladava celim narativom i ženska figura kao ekspresivni momenat koji izgovara metaforu koja nosi celu kompoziciju.

Sitting figure

Free media: Koliko je Novi Pazar inspiritivan za umetnike? Sa kojim poteškoćama se umetnici u ovom gradu susreću?

Kadrić: Novi Pazar je inspirativan za umetnike koliko i bilo koji drugi grad. Ako postoji nešto što drugi grad ne može da vam pruži, a rodni grad može to su dom, porodica i prijatelji, jer stvarate u svojoj kući, okruženi porodicom koju volite. Osećaj sigurnosti i podrške u svom gradu je nemerljiv u odnosu na bilo koji drugi grad ili mesto. Inspiraciju nosite u sebi, ne očekujete da vam je bilo ko drugi da. Posebno u današnje vreme kada je tehnologija na tako visokom nivou. Imate priliku da putem društvenih mreža upoznate mnoge divne umetnike širom sveta. Lično sam imala to zadovoljstvo i privilegiju da me kontaktiraju mnogi umetnici čiji rad pratim godinama. Imali smo priliku da razgovaramo o umetnosti, stvaranju, da čujem njihove priče. Onda shvatite da niste mnogo različiti. Da razmišljate slično, da slušate slične stvari, da gledate slične stvari, da volite slične stvari. Imaju slične probleme tamo kao i mi ovde. Poteškoća ima svuda.

Free media: Imaju li lokalne institucije sluha da pomognu i izađu u susret mladim umetnicima?

Kadrić: Iz svog ličnog iskustva, mogu reći samo reči hvale o lokalnim intitucijama. Galerija MMC Kulturnog centra i “Jesenji likovni salon” su mesto na kojem sam prvi put izložila svoje digitalne crteže, 2019. godine. Iskreno, nisam znala šta da očekujem, jer digitalni medij nije bio toliko zastupljen, ni izlagan. Prijem i podrška na koje sam naišla su bili izuzetno ohrabrujući. Čak su mi dodelili i glavnu nagradu što je bilo veliko iznenađenje i čast i dalo mi je vetar u leđa da nastavim sa daljim radom.

Dodela plakete Jesenjeg likovnog salona 2019. godine

Free media: Kada pričamo o umetnosti u Novom Pazaru, koliko ova sredina pruža slobode umetnicima?

Kadrić: Sredina nema veze sa slobodom. Mislim da niko ne može da vam zabrani da stvarate ono što želite, a mislim da niko ni ne pokušava da vam zabrani. Svaki umetnik traži svoju publiku. Ne možete svakom da se svidjate, niti treba svakom da se svidjate. Napravite svoju priču, onako kako vi osećate i publika koju privučete je publika koja vam treba.

Free media: Koliko ovdašnji život koči umetnike?

Kadrić: Ako volite umetnost i to što radite ništa ne može da vas koči. Možete samo sami sebe da kočite ako mislite da umetnost ima i da sme da ima granice.

Layers

Free media: Osim slikarstva, čime se još bavite? Koja polja umetnosti su Vam bliska?

Kadrić: Potpuno sam fokusirana na likovnu umetnost i crteže. Ako moram da navedem još jednu vrstu umetnosti koja me inspiriše u radu i koja je delom zaslužna da moji crteži izgledaju ovako kako izgledaju, to je naravno muzika.

Spring

Free media: Šta je Vaš savet mladima koji žele da se bave umetnošću?

Kadrić: Umetnost mora da se voli. Morate mnogo voleti to što radite. Često su umetnici predmet raznih predrasuda. Da su čudni, depresivni, melanholični. Morate biti jako čudni da biste voleli umetnost i kada vam ne ide, kada nemate sredstva i kada oskudevate. Jedino vrednim radom i predanošću možete živeti od umetnosti, jer to je suština. Da možete da živite od onoga što volite.

N. Šehović

Foto: Privatna arhiva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti