Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Sjeničanke čuvaju tradiciju pripremanja domaćih pita

Prema ocjeni žirija, među 100 prijavljenih takmičarki najbolja pita na današnjoj manifestaciji “Dani sjeničke pite” bila je ona koju je umijesila Valida Šaljić, drugo mjesto osvojila je Hatidža Brulić, a treće mjesto pripalo je Zehri Kučević.

Za pobjednice su obezbeđene nagrade, a na stolovima u centru Sjenice danas su se našle sve vrste pita najboljih domaćica i kuharica iz ovog grada.

Takve pite pravile su još njihove majke, a one se trude da sačuvaju i neguju staru recepturu, jer su Pešter, kao i svi dijelovi sjeničke opštine, prepoznatljivi po niskim temperaturama, zdravoj prirodi, ali i po dobroj i jakoj hrani.

Dani sjeničke pite

Sjenica ima dugu tradiciju pripreme domaćih pita-koturača, ravnih pita, zeljanica, krompiruša i bureka i drugih. Neke idu uz obavezni fil sa sirom, mogu da se pravi i uz dodatak zelja ili spanaća, ali burek je poseban, jer je uvijek sa mesom.

Drugoplasirana Sjeničanka Hatidža Brulić, koja je ranijih godina osvajala više puta prvu nagradu, za portal Free media otkriva da je glavni sastojak njenih pita ljubav.

Hatidža Brulićdrugoplasirana takmičarka

“Drago mi je da sam učestvovala i da sam opet osvojila nagradu, jer volim da pravim pite. Bavim se proizvodnjom pita i mantija, koje postaju sve traženije u gradu. Ovo je za mene veliko priznanje, tako da ću nastaviti da čuvam tradiciju. Za jednu dobru pitu potrebno je kilogram brašna, 300 grama domaćeg maslaca, domaći spanać i domaća jaja. Naravno, tu je i neizostavni sastojak ljubav ”, rekla je Hatidža za naš portal.

Stručni žiri, koji su činili Emir Jukić, Samira Smajović, Marko Kozović, Gordana Babaić i Željko Vranić, imao je ugodan, ali istovremeno i težak zadatak, da proba i odabere najbolje tri, od 100 prijavljenih pita.

Za sve sjeničke germane i turisite, koji tragaju za prepoznatljivim jelima tradicionalne kuhinje, bio je ovo poseban dan, jer su posjetioci štandova bili u prilici da se uvjere koliko je ukus ovog specijaliteta u Sjenici jedinstven.

Dani sjeničke pite

Direktor Turističke organizacije u Sjenici Mihailo Tripković kaže da je ove godina znatno veće interesovanje publike i takmičara.

„Veoma sam zadovoljan odzivom i koliko ‘Dani sjeničke pite’ postaju prepoznatljivi iz godine u godine. Za razliku od perioda nakon pandemije korona virusa, kada je ova manifestacija održavana sa dozom opreza kod građana zbog epidemioloških mjera, ove godine je bila velika zainteresovanost naših domaćica iz Sjenice”, rekao je Tripković.

Nakon proglašenja pobjednica večeras će za sve građane, dijasporu i brojne turiste, u Omladinskom parku nastupiti “Tropiko bend”.

Sjenička pitijada neizostavni je dio programa proslave Dana opštine Sjenica, a manifestaciju, koja je od velike važnosti za etno-kulturu, gastronimiju i turizam ovog kraja, tradicionalno organizuju lokalna samouprava i sjenička Turistička organizacija.

A.Šaljić/A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti