Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Sjenički cikloturizam u usponu

Zaljubljenici u planinski biciklizam i u rekreativne vožnje prirodom sve više koriste izgrađenu biciklističku stazu u okviru Specijalnog rezervata Peštersko polje. Pešter ruta, u dužini od 88 kilometara, atraktivna je kako za sportiste tako i za one kojima je planinski biciklizam hobi.

Staza prolazi kroz Karajukića Bunare, Krstac, Dugu Poljanu, Tuzinje, Đerekare, Braćak, Krnju Jelu i još mnoga druga mjesta, a glavni aduti rezerevata su čist vazduh, ljepote pešterskih krajolika i još uvijek očuvana priroda.

Rendžer ovog rezervata Sabahudin Abdagić kaže za portal Free media da bicikliste na putu kroz Pešter očekuju prirodne atrakcije, a da će u budućnosti moći da koriste usluge Turističkog info centra.

“Veliku pažnju privlači uzvišenje Trojan, Peštersko jezero i izvor Đurđeva. Biciklisti obično prave pauzu na jezeru, a sa posmatračnice mogu gledati ptice koje tu borave. Peštersko jezero predstvalja jedinstvenu prirodnu oazu na Pešteri. Očekujemo da uskoro počinje izgradnja Turistčkog info centra, gdje će biciklisti i ostali moći da dobiju informacije o lokacijama za posjete u rezervatu, informacije o pješačkim i biciklističkim stazama i slično”, kaže Abdagić.

On je podsetio da su sredstva za izgradnju ovog centra već obezbjedili Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

O povećanom broju lokalnih biciklista-rekreativaca, kao i aktivnih vozača iz drugih gradova svedoče mladi ljudi.

Jedna od njih, Ema Ćatović iz Sjenice redovno vozi pešterskom rutom. Ona kaže da je kroz biciklizam stekla brojna nova poznanstva i sada uglavnom vozi u grupi.

Ema Ćatović

“Još kao dijete sam učestvovala na takmičenjima, a sada se biciklizmom bavim isključivo rekreativno i uživam u vožnji. Pored planinarenja, vožnja biciklom je za mene pravi doživljaj. Volim nove izazove, a Pešter ruta me uvijek iznova oduševljava”, priča Ema za naš portal.

Direktor Turističke organizacije u Sjenici Mihailo Tripković ističe da je cikloturizam sve više prepoznatljiva grana turizma u ovoj opštini, te da oni konstantno rade na unapređenju cjelokupne turističke infrastrukture.

 “Sve je više domaćih i stranih cikloturista. Očekujem još veću ekspanziju ove grane turizma u narednom periodu, a mi ćemo naše turističke potencijale i staze predstaviti čitavoj Srbiji i svijetu. Kao organizacija učestvujemo u projektu ‘Via Dinarica’, u okviru kojeg je planirano obilježavanje 510 kilometara novih i unapređenje 315 kilometara postojećih staza. Tim projektom su obuhvaćene i pomenute biciklističke staze na Pešteri”, rekao je Tripković za Free media.

On je istakao da je za njihov cikloturizam važno i to što su dio CulBike rute, gdje 30 bajkera iz čitave Evrope već uveliko koristi rutu ukupne dužine 800 kilometara u Srbiji i Crnoj Gori.

Mapa Pešter rute

“Biciklisti prolaze kroz 14 opština među kojima je i Sjenica. Možemo se pohvaliti i da samo dio ‘Hu Hu’ projekta koji znatno doprinosi našem cikloturizmu i turizmu uopšte. Riječ je turizmu zasnovanom na prirodnom naslijeđu i divljim biljnim i životinjskim vrstama. Projektom se promoviše zaštita i očuvanje posebnih područja Srbije i Crne Gore, među kojima je sjenička opština, kao i njene pješačke i biciklističke staze“, rekao je Tripković.

Godinama unazad Opština Sjenica i Turistička organizacija su partneri u organiziranju međunarodnog biciklističkog “Čiker maratona”, na kojem učestvuju biciklisti iz cijelog svijeta.

A.Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti