Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Stanisava i Halil najstariji stanovnici Novog Pazara

Prema zvaničnim matičnim knjigama nastariji građani Novog Pazara su Stanisava Jelić i Halil Rizvanović, koji imaju 97 godina.

Oni su za portal Free media rekli da se osećaju dobro, a veruju da su dočekali duboku starost jer su bili nepušači, nisu pili i hranili su se uglavnom mlečnim proizvodima.

Stanisava je rođena 1925. godine u Andrijevci, a u Novi Pazar je došla 1961. godine.

“Svašta se dešavalo u mom životu, od lepih do ružnih stvari. Život me nije baš mazio, bilo je rata, mnogo nepravde, ali ja sam naučila da nikog ne mrzim, da me ime i prezime ne interesuje, već kakav je ko čovek“, priča ova dobroćudna žena, koja je penziju dočekala radeći u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Stanisava i Halil- najstariji stanovnici Novog Pazara

Stanisava ima dvoje dece, četiri unuka i šest praunuka, a ističe da je i njena baba Stanisava živela dugo.

Halil je rođen 1925. godine u Bistrici kod Bijelog Polja, a u Novi Pazar se doselio 1959. godine.

“Dobrog sam zdravlja, zadovoljan sam životom. Nikada nisam želeo previše, bio sam skroman, srećan i zadovoljan svime što sam imao“, priča nam Halil, koji je penziju stekao kao direktor jednog od sektora Fabrike obuće „Ras“.

On ima petoro dece, petoro unučadi i dva praunuka, a ističe da najviše voli da boravi u prirodi i putuje.

Predstavnici Saveta za rodnu ravnopravnost grada Novog Pazara danas su za njih dvoje organizali malu svečanost povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra i tom prilikom im uručili skromne poklone i finansijsku podršku.

Predsednica Saveta Banina Muderizović smatra da društvo treba da obrati više pažnje na stariju populaciju sugrađana.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je jedna od najstarijih zemalja u svetu. Svaki peti stanovnik Srbije stariji je od 65 godina, što je više od milion i 400 hiljada ljudi. Prema procenama stručnjaka, taj procenat će se za dvadeset godina udvostručiti.

A.Bajrović

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš.  Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti