Novi Pazar
-4°C

Taraniš: U izveštaju EK ponovo zastupljeni isti problemi manjina

Koordinator Akademske inicijative “Forum 10” Teo Taraniš kazao je danas da se u poslednjem izveštaju Evropske komisije uočavaju isti problemi kao i u devet prethodnih po pitanju položaja nacionalnih manjina.

On je na konferenciji “Godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju 2023: Godine prolaze mi stojimo“ rekao da se u delu izveštaja o poglavalju 23, koji se bavi nacionalnim manjinama, ponovo naglašeni problemi u obrazovanju i informisanju na jezicima nacionalnih manjina.

Istakao je da je ponovo pomenuto i pitanje nedovoljne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u javnoj upravi i nefunkcionisanje saveta za međunacionalne odnose.

“Suština problema jeste da mi iz godine u godinu, a ovo je već deveti izveštaj po redu od kako su započeti pregovori, čitamo iste probleme i preporuke. Ove godine se u izveštaju navodi rečenica koja kaže da većina preporuka od prošle godine nije ispunjena”, kazao je Taraniš.

On je dodao da bi se većina problema sa kojima se one suočavaju rešile usvajanjem Akcionog plana, koji već tri godine ne postoji.

“U izveštaju se navodi da Srbija treba da uradi sve kako bi dobila Akcioni plan. Od njega zavisi sve”, ocenio je Taraniš.

Teo Taraniš

Napomenuo je da se u izveštaju navodi da lokalne samouprave još uvek nisu dovoljno pripremljene za sprovođenje reformi.

“Finansijski, ali i zbog nedostatka ljudskih kapaciteta i drugih problema, lokalne samouprave nisu spremne da sprovode reforme. Postavlja se i generalno pitanje budžetske transparentnosti i zapošljavanja, gde se i dalje navodi problem da prilikom konkursa i zapošljavanja rukovodstva javnih preduzeća ili lokalnih samouprava zadržavaju svoje diskreciono pravo da formiraju komisije za zapošljavanje. Procenjuje se da je i taj proces netransparentan”, kazao je Taraniš.

On smatra da suština problema predstavlja nedovoljna posvećenost države i njenih institucija rešavanju ovih problema.

“Nema signala da će država preduzeti neke značajnije korake po svim ovim pitanjima; od vladavine prava preko normalizacije odnosa sa Kosovom, ili usklađivanja sa spoljnom plolitikom i uvođenja sankcija Rusiji”, zaključio je Taraniš.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti