Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Turković: Premijera animiranog filma mnoge ostavila bez daha

Novopazarski slikar Davud Turković kaže da je premijera animiranog filma "The Peasants / Seljaci", rediteljke Dorote Kobiela, na ovogodisnjem Festivalu autorskog filma u beogradskoj MTS dvorani mnoge ostavila bez daha.

On je za portal Free media rekao da kao deo tima slikara iz Srbije koji su radili u sklopu koprodukcije DigitalKraft sa ovog projekta nosi najlepše utiske.

Podsećamo da ovaj film predstavlja jedno od najambicioznijih evropskih animiranih ostvarenja, a prvo je snimljen kao igrani, da bi onda prema tom projektu 22 umetnika iz Srbije oslikavalo kadar po kadar kompletne animacije.

“Ponosan sam i srećan što sam na velikom platnu mogao da vidim nešto što smo dugo radili. Iako moj udeo u filmu nije ogroman, za mene je ovo bio jedan od važnijih projekata u životu do sada“, rekao je Turković.

On se nada da će novostečeno znanje u budućnosti koristiti na svom umetničkom putu.

Film je zatvorio Festival autorskog filma u Beogradu, a predstavnik je Poljske u nominacijama za Oskara Academy Awards.

Rađen je u koprodukciji tri zemlje – Poljske (kuća “Breakthu”), Litvanije (“Art Shot”) i Srbije (“DigitalKraft”), uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film je tragična priča o seljanki Jagni, koja je bila primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos iskrene, prave ljubavi prema njegovom sinu Anteku. Radnja je smeštena u poljskom selu na pragu 19. i 20. veka, dramatični preokreti ove priče povezani su sa promenama godišnjih doba, teškim radom na poljima i tradicionalnim lokalnim praznicima.

Proces slikanja krenuo početkom 2020. godine, a ceo film je gotovo kompletno oslikan nakon tri i po godine procesa rada.

Film će u našim bioskopima biti od 18. januara sledeće godine, a biće priređena i izložba slika nastajalih tokom slikarskog rada na filmu.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti