Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

U centru grada otvoren etno dućan

Građani Novog Pazara, ali i brojni turisti, od danas u centru grada u etno dućanu “Meros” imaju mogućnost da pazare tradicionalne prirodne proizvode.

Opremanje ove etno prodavnice, iza koje stoji mlada Dženita Lukač, pomogla je SEDA, a samo osnivanje firme Nacionalna služba zapošljavanja.

Ona je za portal Free media rekla da se na rafovima dućana nalaze proizvodi od vune, prirodni sapuni i ručno rađeni drveni proizvodi za domaćinstvo.

Etno dućan “Meros” foto: Free media

“Ovo je nešto inovativno kod nas, jer do sada na primer vunene čarape Novopazarci nisu mogli da kupe u nekoj prodavnici, već samo na pijaci. Osim toga, imamo ćilime, stazice, ali i drvene kutijice i slike. Tu su i pustećije različitih veličina, odnosno dekorativno jagnjeće i ovčije krzno”, rekla je Dženita.

<em>Dženita Lukač foto Free media<em>

Ona ističe da joj je želja da oživi stare zanate i da mladima ukaže na njihovu vrednost, ali i da bi oni sutra mogli da ga prenose novim generacijama.

Portal Free media pisao je nedavno o ovoj vrednoj devojci koja se već tri godine bavi izradom pustećija, a želja joj je i da organizuje radionice za zainteresovane mlade ljude, koje bi naučila ovom zanatu.

Etno dućan “Meros” foto: Free media

Ovim poslom počela je da se bavi sasvim slučajno, kada je kod komšija pronašla jagnjeću kožu i dobila ideju da od nje nešto napravi. Istražujući, shvatila je da se vuna nekada veoma vrednovala, da su se od nje izrađivali različiti predmeti, koji su danas zanemareni.

Ona je pokazala da se ambicioznošću i upornošću mogu postići rezultati.

„Počela sam sa 10 koža, koje sam prodala za tri dana. Tada sam još uvijek opipavala tržište, a željela sam i da vidim koliko je to popularno u narodu i da li je moguće da nešto tako uspije kod nas. Napravila sam profile na društvenim mrežama, tako da pokušavam marketinški to da promovišem. U početku je bilo teško, jer sve sama radim, od proizvodnje do tog tehničkog dela. Kupci nam dolaze iz svih gradova Srbije, poput Kragujevca, Beograda, Kraljeva i te mušterije nas uvek preporučuju drugima”, rekla je Dženita tokom tog razgovora za naš portal.

Ona nam je tada otkrila da joj je velika želja da ima maloprodajni objekat u kome će kupci biti u prilici da sve njene proizvode vide i pazare uživo, tako da joj se današnjim otvaranjem dućana ta želja i ostvarila.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti