Novi Pazar
-4°C

U vrtlogu korupcije – Zdravstvene ustanove u borbi protiv korupcije (AUDIO)

Korupcija teoretski predstavlja svako nezakonito korišćenje društvenog i državnog položaja i moći, radi sticanja sopstvene koristi. Dobri poznavaoci prilika tvrde da je podmićivanje često rezultat lošeg rada javne birokratije ili ograničenih mogućnosti pristupa kvalitetnim javnim uslugama u na primer zdravstvu.

Na koji način se protiv korupcije bore zdravstvene ustanove u Novom Pazaru i kako izgleda postupak ukoliko želite da prijavite koruptivno ponašanje nekog lekara ili medicinske sestre, uopšte zaposlenih, saznaćemo u drugoj, u serijalu emisija.

Radio emisije “U vrtlogu korupcije” emitujemo svake subote u 14 časova na radiju Sto plus. Ukoliko ste propustili današnju emisiju možete je poslušati na linku:

U vrtlogu korupcije – 2. emisija

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru Ervin Ćorović kaže da je ta zdravstvena ustanova, koja pripada primarnom nivou zdravstvene zaštite, manje opterećena temom korupcije od onih sekundarnog i tercijalnog nivoa.

“Iako sam dugo u Domu zdravlja, moje kolege i ja nismo imali nijedan slučaj prijavljivanja korupcije, u smislu da je neko tražio bilo kakvu nadoknadu za davanje zdravstvene usluge. Po saznanjima poznaato nam je da u zdravstvu korupcija postoji, verovatno na nekim većim nivoima, poput sekundarnog ili tercijalnog. To je veliki problem koji prevazilazi nivo Doma zdravlja“, rekao je Ćorović.

On tvrdi da postoji procedura u slučaju prijave korpucije, koja je izrađena na osnovu Pravilnika o radu te zdravstene ustanove.

Dodaje da ona uključuje disciplinske komisije, pravne službe, zaštitnika za prava pacijenata, ali i organa Ministarstva upravnih poslova (MUP) i suda.

“Imamo svoje disciplinske komisije i pravnu službu. Kada se, po zakonu pokrene disciplinski postupak, obavesti se Zaštitnik za prava pacijenata, jer pacijenti imaju mogućnost i njemu da se jave. Nakon toga se sprovodi disciplinski postupak, koliko je to u ovlašćenjima Doma zdravlja, organa uprave i mendadžmenta. Nekada bi morali da se uključe i organi MUP-a i suda“, kazao je Ćorović.

Ervin Ćorović

On ističe da o korupciji razgovaraju sa zaposlenima, ali i sa pacijentima koji se, kako kaže, uglavnom žale na proceduralne probleme.

“Sa pacijentima razgovaramo onoliko koliko smo svakodnevno u kontaktu, ali se oni žele uglavnom na proceduralne probleme, odnosno na kašnjenje lekara, prepisivanje skupih lekova ili upućivanje na druge nivoe zdravstvene zaštite“, pojašnjava Ćorović.

Napominje da su danas pacijenti vrlo informisani i da poznaju svoja prava, te da se toj zdravstvenoj ustanovi obraćaju sa raznim zahtevima, ali ne i da prijave korupciju.

Iako se u javnosti često negativno govori o darivanju lekara raznim poklonima, Ćorović negira da je to jedan vid korupcije.

„Država je zakonima, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ukoliko nije menjan, i pravosudnim zakonima, ostavila kategoriju čašćavanja lekara. Postoje i ograničene vrednosti; pet odsto prosečene plate ili na nivou godine i cele godišnje plate. Ne bih mogao da kažem da je korupcija ako pacijent lekaru donese čokoladu. To apsolutno nije korupcija, niti se može smatrati takvom“, ocenio je Ćorović.

On kaže da čašćavanje lekara treba odvojiti od značajnijih vidova korupcije u velikim sistemima, koja se dešava prilikom velikih javnih nabavki ili kupovini medicinske opreme.

Ćorović dodaje da je u priči o korupciji, svaka zdravstvena institucija priča za sebe, uprokos postojanju komunikacije među njima.

“Imamo i Komoru zdravstvenih ustanova. Vrlo se često organizuju sastanci i savetovanja, a pominje se i korupcija u zdravstvu“, rekao je Ćorović.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJZNP) Šefadil Spahić rekao je da su doneti svi zakonski akti i procedure da do korupcije u toj zdravstvenoj ustanovi ne dođe.

“Kao mlada ustanova morali smo da prilagodimo sve pravne akte u ZZJZ. Konkretno što se tiče tog pitanja, sigurno da u svakoj zdravstvenoj ustanovi postoje takve stvari, ali odgovorno tvrdim da mi nemamo nijedan prijavljen slučaj“, rekao je Spahić.

On smatra da sve dok se u zdravstvu ne uvede pravi kapitalizam u kojem će lični dohodak zavisiti od pojedinačnog rada, doći će do pojave korupcije.

„Dolazim iz vremena Saveza komunista gde je bilo najbitnije doći na posao, obući beli mantil, časno i pošteno odraditi svoj deo posla i ne upraljati taj beli mantil. Danas su došla vremena gde je najbitnije da si došao na posao, a ako je u pitanju državni, da si ispunio normu od osam sati. Ako neko pregleda 20 pacijenata, a neko jednog, ili neko ima jednu operaciju, neko 10, a neko nijednu, a svi imaju izjednačen dohodak, dolaziće do korupcije“, ocenio je Spahić.

Šefadil Spahić

Napominje da na pojavu i sprečavanje korupcije utiče nekoliko dimenzija, poput provere sposobnosti radnika prilikom zapošljavanja i njihovog profesionalizma.

Ističe da je pacijent itekako ugrožen, naročito zbog toga što mu je rečeno da je sve besplatno.

“Uzmite primer laboratorije, gde je pacijentu je sve besplatno. Mi ugovorimo sa RFZO-m određenu količinu novca kako bi to sve bilo besplatno, ali je problem što nemamo dovoljno pacijenata, jer se dešava da ih izabrani lekari šalju u privatne laboratorije, koje nemaju nikakvih kontrola“, kaže Spahić.

On dodaje da su pored Knjige utisaka, u Zavodu postavljene dve kutije gde pacijenti mogu anonimno ubaciti prijavu za bilo kog zaposlenog u toj ustanovi, a koju bi razmatrala komisija.

Zavod za javno zdravlje

Ističe da je možda sreća što nemaju direktan kontakt sa pacijentima i da čašćavanje lekara ne vidi kao vid korupcije.

“Ukoliko je neko doneo neki sok ili čokoladu, ne vidim da je to korupcija. To je više samoinicijativno zahvaljivanje pacijenta tom tehničaru koji je bio ljubazan prema njemu“, zaključio je Spahić.

Projekat “U vrtlogu korupcije” realizuje Udruženje građana Free media iz Novog Pazara. Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti