Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Za nedelju dana završni ispiti za osnovce

Preko 1.400 svršenih osnovaca iz Novog Pazara polagaće za nedelju dana završni ispit iz maternjeg jezika, u utorak iz matematike, a u sredu test po izboru.

Mala matura obavezna je za sve osmake, a prema podacima Ministarstva prosvete većina njih se ove godine opredelila da kao treći test radi zadatke iz geografije i biologije, a najmanje iz hemije i fizike.

U šest novopazarskih srednjih škola ima mesta za ukupno 1.492 buduća srednjoškolca.

  • Ekonomsko trgovinska škola 336 učenika
  • Tehnička škola “Izudin Šušević” 308
  • Gimnazija 292
  • Škola za dizajn tekstila i kože 220
  • Medicinska škola “Dva heroja” 168
  • Ugostiteljsko turistička 168

Testiranje počinje u devet i trajaće dva sata. Testovi se rade plavom hemijskom olovkom, a nije dozvoljeno da đaci koriste mobilne telefone, digitrone ili pametne satove.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 24. juna, popunjavanje liste želja  je 25. i 26. juna, dok će 1. jula biti objavljeni konačni rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima.

Za upis u srednju školu boduje se ostvareni uspeh u osnovnoj školi, od šestog do osnog razreda, ali i ostvareni rezultati na maloj maturi. Iz osnovne škole đaci najviše mogu da imaju 60 bodova, a na testovima 40 bodova.

Portal Free media je ranije pisao da su prošle godine mali maturanti iz Novog Pazara i Tutina, uključujući i nosioce diplome “Vuk Karadžić“, na završnim ispitima iz srpskog jezika, matematike i izbornog predmeta osvojili rezultate koji su bili  među najnižim u državi.

Prema podacima u koje je naš portal imao uvid oni su na maloj maturi na sva tri testa imali za oko 50 bodova manji rezultat od državnog proseka, koji iznosi 500 bodova.

Prema podacima Ministarstva prosvete, prošle godine su najtraženije bile Medicinska škola "Dva heroja" iz Novog Pazara (smer medicinska sestra tehničar), Tehnička škola "Rade Metalac" iz Leskovca (smer tehničar drumskog saobraćaja), Medicinska škola u Vranju (smer medicinski tehničar), Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" (smer elektrotehničar informacionih tehnologija).

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti