Novi Pazar
-4°C

Zvucima bogomolja – Crkva Svetog proroka Jeremije u Osoju (VIDEO)

Krajem oktobra ove godine u Osoju, nadomak Novog Pazara, osveštana je Crkva Svetog proroka Jeremije, koju danas predstavljamo u okviru serijala video emisija “Zvucima bogomolja“. Crkvu je osveštao vladika raško-prizrenski Teodosije, a o njenoj arhitekturi i specifičnostima govori protojerej Milan Kevkić.

Sveštenik Kevkić je za portal Free media rekao da je izgradnja crkve počela 2015. godine, da je potom bilo zastoja, te da se 2017. godine nastavilo sa radovima.

“Bilo je zastoja u radovima tokom pandemije korona virusa, ali hvala Bogu izgradnja ovog hrama je uspešno završena. On je zaista bio neophodan za narod koji živi u ovom delu Novog Pazara, gde nema nijedna druga crkva”, rekao je Kevkić.

On veruje da će ova crkva biti od koristi ljudima, koji sada ovde mogu da obavljaju sve verske potrebe i obrede.

“Trudili smo se da sve bude u vizantiskom stilu, a fasada je urađena od kamena i sige, pa poseća starinsko. Za izgradnju su korišćeni prirodni materijali, kamen i drvo. Mesto za izgradnju crkve je izabrao sam vladika, jer se odavde pruža prelep pogled. Odavde se ceo Novi Pazar vidi kao na dlanu, a posebna čar je pogled na Đurđeve Stupove”, rekao je Kevkić.

Protojerej Milan Kevkić

Unutrašnjost crkve krasi celivna ikona proroka Jeremije, luster urađen u pozlati, kao i ikonostas koji odvaja centralni deo od oltarskog. Iza oltara je presto prekriven vezenim, plišanim prekrivačem, na čijem centralnom delu su Sveto jevanđelje i krst.

“Crkva je izgrađena pre svega dobrovojnim prilozima građana, Srba i Bošnjaka, i lokalne samouprave. Oni su to od srca dali, pa im se od srca zahvaljujem i od Boga im želimo svako dobro. Dobro želim svima, ne samo onima koji su u crkvu uložili novac, već i onima koji su uložili trud, pomagali fizički, koliko je i kako ko mogao”, priča nam ovaj sveštenik.

Crkva je posvećena i dobila je naziv po proroku Jeremiji, jer meštani Osoja slave njegovu zavetnu molitvu.

“Nema mnogo hramova koji su posvećeni ovom proroku, a dozvolu smo dobili od vladike Teodosija. Uskoro imamo slave, tako da ćemo ovde u crkvi da sečemo slavske kolače i obavljati svetu liturgiju”, kaže Kavkić.

On pojašnjava da planiraju uređenje porte, a nakon toga i oslikavanje same crkve.

“Mi želimo da ova crkva bude mesto okupljanja, da bude živa, da narod dolazi, da se Bogu molimo i širimo božju reć i ljubav. Gospod je rekao gde su dvoje ili troje okupljani u ime moje, tu sam ja s njima. Bog voli zajednicu i kada se ljudi okupe u ime njegovo, on je tu sa njima”, ističe Kavkić.

On je pozvao vernike da obiđu ovu, ali i druge svetinje, da se vrate veri, tradicionalnim vrednostima, okupljanju u hramovima, gde će se moliti Bogu, koji će  svakome prema delima još bolje da vrati.

Cilj emisija je da predstavljanjem nekoliko džamija i crkvi u Novom Pazaru i Tutinu utičemo na njihovo očuvanje, ali i versku toleranciju, približavanje i povezivanje Bošnjaka i Srba na ovim prostorima. 

Projekat “Zvucima bogomolja“ realizuje Udruženje građana Free Media, uz sufinansiranje iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti