Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Brojne vrste ptica bogatstvo Pešterske visoravni

Osim netaknute prirode, preko 200 registrovanih vrsta ptica na području Pešterske visoravni predstavljaju njeno veliko bogatstvo, ocenjeno je danas u Novom Pazaru.

Prilikom predstavljanja rezultata dvogodišnjeg Hu-hu projekta: tragovima sova i drugih divljih vrsta, na konferenciji za novinare je rečeno da se za mnoge od tih vrsta nije ni znalo da postoje na ovom području.

Koordinator projekta Džemil Huseinović rekao je da je na početku njegove realizacije, koji je sproveden u Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici i Rožajama, akcenat bio na sovama.

“Sove su ptice koje su veoma prisutne, ali sa druge strane nezapažene. Međutim, tokom same implementacije projekta došli smo do zaključka da ima još mnogo divljih vrsta ptica, od kojih su neke autohtone, sa prirodnim staništima na ovom području”, pojasnio je Huseinović za portal Free media.

Zahvaljujući ovom projektu biće postavljeno osam foto odredišta, gde dolaze te ptice, pa će turisti biti u prilici da ih fotografišu i posmatraju.

“Biće postavljene na osam mesta, od toga po dva na teritoriji Tutina i Sjenice, a četiri u predelu od Prijepolja prema Sjenici. Biće postavljene i kućice za ptice, od kojih će neke imati internet, pa ćemo moći stalno da posmatramo neke ptice i pratimo njihova kretanja”, kaže Huseinović.

On je ocenio da je eko turizam na ovom području do sada bio prilično nerazvijen, a da je to jedna od grana koja se najviše razvija u Evropi.

“U okviru projekta, čija je ukupna vrednost oko 335.000 evra, realizovane su brojne aktivnosti, u koje između ostalog spadaju razvoj turističke ponude, studijska poseta obilaska svih znamenitosti na ovom području, obuka za turističke vodiče, brojne radionice i izložba ‘Wonders of the Hoo trails’, koja je obuhvatala 50 fotografija divljeg biljnog i životinjskog sveta prekogranične regije Srbije i Crne Gore”, rekao je Huseinović.

Direktor Regionalne turističke organizacije (RTO) Sandžaka Elvir Bogućanin smatra da je ovaj projekat doprineo razvoju turističkih potncijala zasnovanog na prirodnom nasleđu divljih biljnih i životinjskih vrsta u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore.

“Brojni turisti obilaze Uvac, Peštersko polje, posmatraju ptice i sve ih je više. Nama trenutno fale smeštajni kapaciteti, jer je velika potražnja, a sve bi turiste trebalo zadržati, pa da obiđu Sjenicu, Tutin i Novi Pazar. Naravno da i dalje treba da radimo na podizanju turističkih potencijala, ali zahvaljujući ovom projektu oni su podignuti bar stepenik više”, rekao je Bogućanin.

Ovaj projekat su implementirali RTO Sandžaka iz Novog Pazara i Udruženje Jadovnik iz Prijepolja, a partneri u Crnoj Gori su Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice i Udruženje Sjeverna zemlja iz Berana.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti