Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Formirana nova-stara većina u Novom Pazaru, opozicija napustila Skupštinu

Verifikacijom odborničkih mandata, izborom predsednika Skupštine grada Novog Pazara i postavljanjem sekretara danas je ovaj organ lokalne zakonodavne vlasti zvanično formiran.

Odbornička većina je za predsednika Skupštine imenovala master pravnika, člana Sandžačke demokratske partije (SDP) Samira Lekića, a za potpredsednicu pravnicu u Domu zdravlja i predsednicu Foruma žena SDP-a Almu Šarenkapić.

Za novog sekretara imenovan je Kemal Tutić, a za njegovog zamenika Dimitrije Veselinović, sa liste “Aleksandar Vučić–Novi Pazar ne sme da stane–Ivica Dačić”.

Lekić je rekao da Novi Pazar zaslužuje predanost i posvećenost u radu.

“U vremenu kada se naš grad i naša država suočavaju sa brojnim izazovima garantujem da nijedan izazov nije veliki kada radimo zajedno kao jedinstvena zajednica. Kada radimo predano i vredno i kada svako od nas da maksim za bolju budućnost naše dece i nas samih“, rekao je Lekić.

On je istakao da je dobro što će u ovom sazivu Skupštine grada biti različitih stavova i mišljenja.

Sednicu su pre njihovog imenovanja napustili odvojeno odbornici opozicionih lista “SDA Sandžaka–dr Sulejman Ugljanin” i “Edin Đerlek gradonačelnik–Promena je pobeda”.

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara

Oni su tokom nekoliko obraćanja za govornicom izneli stavove da su izbori pokradeni, te da ovaj saziv Skupštine grada nema legetimitet.

Odbornici SPP-a su pre napuštanja sednice raširili transparent “Nemate izborni legitimitet”

Tvrde da je konstitutivna sednica zakazana nelegalno, kao i da Dnevni red nije u skladu sa Zakonom, Poslovnikom i Statutom grada.

Nakon napuštanja sednice ostala su prazna odbornička mesta SDA Sandžaka

Sa druge strane, u vladajućoj SDP su ponovili ranije stavove da su izbori bili “najčistiji u istoriji Novog Pazara”, a da opozicione partije manipulišu i spinuju javnost kako bi prikrile loše izborne rezultate.

Tokom Lekićevog obraćanja odbornik liste “Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka” Edin Zećirović stajao je okrenutih leđa držeći u vis Poslovnik o radu i Statut grada, a isto je to uradio na početku sednice prilikom obraćanja izbora predsednika Gradske izborne komisije (GIK) Radoslava Milića, koji je podneo izveštaj proteklih lokalnih izbora.

Odbornik Zećirović okrenuo leđa novoizabranom predsedniku Skupštine grada

Zećirović je rekao da je okretanjem leđa želeo “da prenese stav građana“.

On je nakon toga napustio sednicu, navodeći da ne želi da učestvuje u “farsi”.

Tokom sednice je u jednom momentu došlo do nesporazuma oko njegovog mesta za sedenje, koje je protokol odredio za odbornike SPP.

Sednicom je, pre izbora predsednika, predsedavao najstariji kandidat za odbornika Jonuz Džanković iz SPP, a posle njegovog napuštanja skupštinske sale, presedavanje je preuzeo Latif Đerlek iz SDP.

Sednicu su obeležile i dve pauze, od kojih jedna zbog grešaka koju je trebala da ispravi GIK, a koja se odnosila na pogrešne podatke datuma rođenja i zanimanja tri kandidata za odbornike.

Druga pauza je data zbog jednog pogrešno popunjenog glasačkog listića za izbor predsednika Skupštine.

Odbornička mesta nisu prihvatili Sulejman Ugljanin i Emin Čelić, sa liste SDA Sandžaka, a zbog ličnih razloga ostavku je podnela odbornica Jelica Jaćović iz SNS-a.

Odbornici liste “Aleksandar Vučić–Novi Pazar ne sme da stane–Ivica Dačić”

Na sledećoj sednici Skupštine grada, koja će prema informacijama portala Free media biti održana početkom sledeće nedelje, biće imenovan gradonačelnik Novog Pazara, kao i ostali gradski organi. 

Naš izvor navodi da među koalicionim partnerima dogovorena ista raspodela mandata kao i prethodne četiri godine, odnosno da će pomoćnike gradonačelnika činiti tri člana SDP, a a dva iz srpske liste, a Gradsko veće šest funkcionera SDP, a tri srpske liste.

Prema dodeli mandata Ljajićevoj listi pripalo je 19, a Vučićevoj pet odborničkih mesta.

Lista SPP-a dobila je 12, SDA Sandžaka 10, a GPS jednog odbornika.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti