Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

I ja se pitam- Preduzetnice su jedna od važnijih karika Novog Pazara

Privatnim preduzetnicama u Novom Pazaru treba mnogo truda i rada da bi se izborile sa predrasudama i dobile poverenje okoline, smatra većina naših sagovornica.

Portal Free media organizovao je treću neformalnu diskusiju pod nazivom “I ja se pitam“, uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), sa ovdašnjim ženama različitih godina i obrazovnih profila.

One su ukazale na činjenicu da ih često poslovni partneri ozbiljnije doživljavaju ukoliko uz sebe imaju muškog kolegu, odnosno oca, supruga ili brata, koji će ostvariti prve kontakte sa njima.

Kao rešenje ovog problema one vide u edukaciji žena, ali i njihovom povezivanju, razmeni iskustava, neodustajanju i organizovanju psiholoških radionica, koje su poslednjih godina veoma popularne u svetu.

Smatraju da lokalne razvojne organizije, a pre svih lokalna samouprava, treba da imaju mnogo više podsticajnih projekata za žensko preduzetništvo, koji će pre svega biti razumljivi, ali ne i previše zahtevni i opterećeni brojnom administracijom i papirologijom koja mnoge tera da odustanu u startu.

One ukazuju da lokalna vlast treba veći prostor da pruži privrednicima, koji pune bužet grada i koji su budućnost razvoja ove sredine.

U želji da učesnice ovih skupova mogu slobodno, bez ustezanja ili straha da iznose svoje stavove, odlučili smo da im ne objavljujemo fotografije i imena.

“Činovnici su aparat koji treba da nam pomogne da ostvarimo svoja prava, a ne da nas niko ništa ne pita. Mi smo jedna od važnijih karika društva, jer punimo budžet kojim oni raspolažu i iz kojeg, na kraju, primaju platu. Trenutno su uloge promenjene, što nikako nije dobro. U svetu ljudi nemaju pojma o tome ko je na nekoj rukovodećoj poziciji, jer se na sve važne događaje pozivaju privrednici, oni čine žilu kucavicu društva“, bila je precizna jedna od naših preduzetnica.

One su istakle da im je pri donošenju odluke da krenu da se bave privatnim biznisima bila od presudnog značaja podrška okoline, te da je sa ženama od malena potrebno raditi na podizanju njihovog samopouzdanja, hrabrosti i svesti da ne postoje prepreke u ostvarenju poslovnih želja.

“Podrška je od presudnog značaja, jer mnogi naše ideje tumače gubljenjem vremena. Međutim, kada ih našim uspesima i predanošću poslu razuverimo u to, onda nas vide potpuno drugim očima. Koliko god da vaš muž dobro zarađuje i da ne oskudevate u novcu, ipak žene treba da imaju svoj posao, da ostvaruju svoje snove, da privređuju, ipak je ovo 21. vek“, rekla je jedna od učesnica skupa, koja trenutno ima tri privatna posla.

Novi Pazar centar grada

Naše sagovornice, koje se bave različitim privatnim delatnostima, iznele su svoja iskustva o počecima poslovanja, predrasudama na koje su nailazile u organima državne administracije, a zajednički stav onih koje posluju sa zemljama u okruženju bio je da se tamo sa daleko više poverenja gleda na žene.

Neke od njih su ukazale na to da žene ovde okruženje doživljava pre svega kao majke, koje treba da se bave porodicom i decom, a ne kao nekoga ko treba da radi, te da se određen broj njih nikada ne izbori sa tim stavovima, iako su pismene i vredne.

Jedna od prisutnih preduzetnica smatra da žene često i same sebe stavljaju na nižu poziciju u odnosu na muškarce, tako što im prepuštaju poslove za koje veruju da će ih bolje uraditi od njih, što uopšte ne mora da bude tačno.

“Dešavalo mi se da nekada sama klijente upućujem na muške kolege, uveravajući ih da će im oni bolje pomoći i završiti posao, tako da smo nekada i mi žene same krive na to kako nas vidi okolina, jer se često povlačimo. U principu, ukoliko se bavimo istim poslom, imamo iste škole i znanje, ne postoji razlog da će nešto bolje uraditi muškarci od nas, mi smo čak posvećenije i predanije poslu“, rekla je ova Novopazarka, advokatica po zanimanju.

One tvrde da se u Novom Pazaru ogroman broj žena bavi privatnim poslovanjem, ali da većina od njih nije papirološki vidljiva, jer posao obavlja neregistrovano i “na crno“.

„Na žalost, dobar deo njih prima socijalnu pomoć i bavi se različitim uslužnim delatnostima neprijavljeno. To su uglavnom žene koje prave kolače i različitu hranu, prodaju garderobu preko interneta ili čiste kuće. One gotovo nemaju nikakvu svest o tome koliko je važno da imaju radni staž, da vidljivošću kroz sistem imaju mogućnost brojnih beneficija i subvencija, tako da bi se njima trebalo posebno pozabaviti. Kod njih je prisutan strah da će ako se prijave izgubiti socijalu, koju vide kao sigurno mesečno primanje, ali nisu svesne šta na drugoj strani gube“, bile su složne u ovom stavu naše sagovornice.

Smatraju da socijalni sistem treba da prođe kroz rigorozniju kontrolu, jer se mnogi radno sposobni građani na njega oslanjaju.

Novi Pazar centar grada

Kao prednost privatnog preduzetništva navode to što se bave poslovima koje vole, koji ih ispunjavaju, ali i činjenicu da same biraju radno vreme, koliko će i kako da rade.

“Mana privatnog poslovanja je u tome što kao vlasnica radim mnogo više nego što bih u nekoj državnoj ustanovi ili kao zaposlena kod nekog drugog privatnika. Dešava se često i da nas sami ukućani ne razmeju i nemaju osećaj kada žurimo na posao i poštujemo radno vreme, ali vremenom i oni shvate važnost poslovne discipline, bez koje nema dobrih rezultata“, rekla nam je jedna od učesnica skupa, koja se bavi proizvodnjom sportske odeće za muškarce i žene.

Neke od njih priznaju da su privatnim poslom počele da se bave nakon dugih godina čekanja na posao u nekoj državnoj firmi, te da danas to smatraju svojom velikom greškom.

Ukazale su i na to da veoma teško dolaze do dobrih radnika, naročito mladih, koji rešenje finansijskih problema vide u odlasku u inostranstvo.

  • Neformalne diskusije “I ja se pitam“, biće na različite teme organizovane do kraja godine, a nastale su iz potrebe da se žene u Novom Pazaru pitaju o brojnim problemima koji tište ovu zajednicu, a o kojima uglavnom pričaju muškarci.
Realizaciju projekta “I ja se pitam“ finansijski je podržala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti