Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Javni čas: Jevreji u Novom Pazaru živeli 300 godina

Prema pisanim tragovima Jevreji su se doselili u Novi Pazar krajem 17. i početkom 18. veka, gde su živeli oko 300 godina, rečeno je danas na javnom času istorije učenicima osnovnih i srednjih škola na Jevrejskom groblju u ovom gradu.

Događaj je organizovala Akademska inicijativa “Forum 10”, povodom 21. septembra, Svetskog dana mira.

Đacima su govorili arheolog Vladan Vidosavljević, istoričarka umetnosti Jasmina Fortić, predstavnik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i izvršni direktor Foruma 10 Fahrudin Kladničanin.

Oni su rekli da je priča o novopazarskim Jevrejima zapravo istorija ovog grada, jer su oni bili sastavni deo privrednog, ekonomskog, socijalnog i političkog života.

Kraus je rekao da su oni uglavnom bili privrednici i trgovci, a da su pripadali Sefardima, koji su poreklom iz Španije.

“Gde god da su živeli oni su ostavili trag, pa tako i u Novom Pazaru, gde je 1937. godine bilo oko 50 jevrejskih porodica. U Drugom svetskom ratu nastradalo je šest miliona Jevreja. Važno je da znate da kroz istoriju Jevreji i Muslimani živeli veoma blisko sarađujući”, kazao je on.

Kladničanin je prisutnima rekao da je 2. marta 1942. godine počeo progon novopazarskih Jevreja, koji su tri dana kasnije pogubljeni u logoru Sajmište.

“Tada je preživelo samo šest novopazarskih Jevreja. Dva muškarca iz porodice Konfronti napustili su Novi Pazar i otišli u Izrael, a poslednja porodica Mentović se odselila 1972. godine. Jevreji su imali sinagogu u centru grada, bile uzorne, poštene i vredne komšije”, istakao je on.

Podsetio je da je jevrejsko groblje do 2017. bilo dugi niz godina zapušteno.

“Mi smo te godine pokrenuli inicijativu o obnovi ovog groblja, koja je urađena zahvaljujući volji Gradske uprave, Ministarstva kulture i informisanja, kao i Saveza jevrejskih opština Beograda. Važno je da se sećamo jevrejske zajednice, jer su oni bili deo nas, deo ovih prostora. Takođe, važno je da se suočavamo sa istorijom, pomirenjem i istinom, jer na taj način stvaramo stabilno multikulturalno društvo”, rekao je Kladničanin.

Gradonačelnik Biševac kaže da je obaveza lokalne samouprave da neguje i sačuva kulturu sećanja za buduće generacije.

“Ponosni smo na činjenicu da je ovo multietnička zajednica, a to bogatstvo želimo da i vi mladi čuvate. Naša obaveza je i da ovo groblje čuvamo, jer ono svedoči o istoriji ovog grada”, rekao je on.

Arheolog Vidosavljević kaže da je ovo groblje, koje je pod zaštitom države kao kulturno dobro, podsetnik da je ovde živela jevrejska zajednica.

“Kamen na ovim nadgrobnim pločama potiče iz obližnjeg kamenoloma, koji koristile sve konfesije. Na osnovu proučavanja, stilskih karakteristika i vrste materijala najstarije nadgrobne ploče su iz sredine 18. veka, a poslednje datiraju iz prve polivine 20. veka. Međutim, kada budu prevedeni svi osmanski defteri verovatno ćemo imati jednu znatno bogatiju sliku o njihovom trajanju i postojanju na ovim prostorima”, rekao je on.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad ocenila je da je poznavanje istorije i suočavanje sa njom veoma važno.

“Nemačka je prošla kroz dugotrajan proces suočavanja sa istorijom i žrtvama tokom dva svetska rata. Uspeli smo da probudimo razumevanje za sopstvenu ulogu u istoriji, da shvatimo kako je došlo do nje i došli do dubokog uverenja koje glasi: Nikada više, da se više nikada ne desi ovako nešto u Evropi, ali ni u jednom mestu na svetu. Time se vodimo kada donosimo važne odluke u državi”, rekla je Konrad.

Događaj je organizovan u okviru Interkulturalne platforme za mlade, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Novog Pazara.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti