Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

KUD “Golija“ državni prvak u izvornom narodnom stvaralaštvu

Kulturno umetničko društvo (KUD) “Golija“ iz Novog Pazara osvojilo je prvo mesto na Republičkom festivalu dečijih folklornih ansambala Srbije u Boževcu, kraj Požarevca, u kategoriji izvornog narodnog stvaralaštva.

Tradicionalna takmičarska manifestacija u izvornom igranju i pevanju „Kreni kolo da krenemo“ okupila je 20 ansambala sa oko 800 izvođača.

KUD “Golija” predstavilo se sa običajnim delom Deževske Jeremije, kao i tri igre Podgolijskog kraja. Po propozicijama, sve to je izvedeno u šest minuta.

Osim prvog mesta, dobili su i priznanja za najbolji prikaz običaja najbolji orkestar u funkciji ansambla.

Predsednik ovog KUD-a Goran Asović kaže za portal Free media da je ovo za njih veliki uspeh i da im mnogo znači za dosadašnji i budući trud i rad.

“Najveće zasluge idu igračima Dečijeg ansambla, ali nijedan uspeh nije bez tima koji radi sa njima, tako da zasluge idu i Luki Čkovriću, koji je radio probe i brinuo da nošnja na njima bude kako treba. Osim njih, za uspeh su zaslužne i Ivona Pavlović i Jovana Starovlah, koje su se pobrinule za sve fruzure i oblačenje devojčica, ali i Veljko Petronijević, bez čije muzičke pratnje na svirali ne bismo postigli ovakav uspeh“, rekao je Asović.

On istakao da su veoma ponosni što je Novi Pazar dobio još jednog državnog prvaka.

KUD “Golija” na Republičkom festivalu dečijih folklornih ansambala Srbije u Boževcu

Cilj ove smotre je, pored očuvanja izvornog stvaralaštva, da podstakne autore koreografija da svoje umetničke kreacije implementiraju u tradicionalnom obliku.

U revijalnom programu ispred Doma kulture u Boževcu, u opštini Malo Crniće, predstavili su se dečiji ansambli iz Malog Crnića, Boževca i škole folklora “Bambi” iz Požarevca. 

Učesnici smotre bila su kulturno umetnička društva “Branko Radičević” iz Beške, “Soko” iz Inđije, “Polet” iz Velikog Laola, Petrovac na Mlavi, “Vlaško kolo” iz Osanice, Žagubica, “Ratina” iz Kraljeva, “Vuk Karadžić” iz Osipaonice, Smederevo, “Golija” iz Novog Pazara, “Ivo Lola Ribar” iz Krčedina, Inđija, “Božidar Dimitrijević Kozica” iz Drmna, “Moravac” iz Adrana, Kraljevo, “Vuk Stefanović Karadžić” iz Stamnice, Petrovac na Mlavi, kao i ansambli “Korak po korak” iz Petrovca na Mlavi, “Dragan Kecman” iz Kučeva, “Valjarice” iz Valjeva, kao i “Perlas” i “Kolo” iz Zrenjanina.

Tročlanu ocenjivačku komisiju činili su Dajana Kostić, koreografkinja i dugogodišnja sakupljačica narodnih igara, Ivan Terzić, etnolog i antropolog i Maja Radivojević, master etnomuzikolog Muzikološkog instituta pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti