Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novopazarac jedini aktivni zmajar u Srbiji (VIDEO)

Da za ostvarenje dečačkih snova nikada nije kasno dokazuje životna priča Novopazarca Esata Beširovića (57), koji je pre osam godina počeo da vozi zmaja, letelicu trouglastog oblika.

On za portal Free media priča da je još kao desetogodišnjak u rodnom selu Janičare pravio različite spravice i pokušavao da leti niz njivu.

“U to vreme u selu nije bilo struje, nismo imali televiziju, tako da ja to nisam nigde video, nego sam prosto tako voleo da letim. Od najilona i prutova sam pravio sprave i spuštao se niz padinu“, priča nam Esat, koji se privatno bavi štamparstvom.

Kroz osmeh se priseća da su se u to vreme prijatelji i rođaci šalili na njegov račun.

Kasnije ga je život odveo drugim putem, ali je u snovima i dalje leteo, da bi pre nekoliko godina i zvanično odlučio da ih pretvori u stvarnost i kupi prvog zmaja.

“Prvog zmaja sam kupio pre osam godina u Štutgardu. Video sam na nekom oglasu da se prodaje, međutim prodavac nije hteo da mi ga da, zato što nisam imao dozvolu. Preko bratanca koji živi u Nemačkoj na kraju mi je prodao običnu spravu za početnike i tako sam krenuo sa učenjem“, kaže on.

Objašnjava nam da je i njegova kuća u Novom Pazaru pored padine, koja je odlična za početnike.

“Tu sam počeo, a kasnije nastavio da letim na Pešterskoj visoravni, koja je idealna za zmajarstvo, jer ima vetra, bezbedan je teren, nema kuća i drugih prepreka. To je veoma važno za početnike, jer dok ne naučiš da držiš kontrolu vetar može da te zanese i po 20 metara. Takođe, najradije letim sa Crniša, nadomak Ribarića, jer ima velika, bezbedna i čista livada“, pojašnjava on.

Esat je u međuvremenu dobio i zvaničnu dozvolu da leti, nekoliko domaćih i stranih licenci, a kaže da je trenutno jedini aktivni zmajar u Srbiji.

Priča nam da je ranije bilo više zmajara u Srbiji, ali da su drugi odustali od ovog sporta ili danas provode mirnije penzionerske dane.

Ovaj ektremni sport je ranije, sredinom sedamdesetih i osamdesetih godina, bio veoma popularan.

On danas ima šest zmajeva, od kojih je najstariji napravljen pre 32 godine.

“Nema pravila koliko može da vam traje jedan zmaj, prosto može da se uništi tokom prve vožnje, a može kao ovaj da traje dugi niz godina. Njihova cena se kreće od pet do 30-40 hiljada evra“, kaže Esat.

Tvrdi da je zmajarstvo sigurnije od paraglajdinga, jer konstrukcija zmaja ima aluminijumske šipke, ali i od još nekih sportova, poput motociklizma.

Inače, svaki zmaj ima svoju maksimalnu i minimalnu brzinu.

“Za ovaj sport vam je potrebno odelo, kombinezon, koje se zove harnes, potom se vežete za zmaja, a svaki ima padobran. Preporučljivo je da zmajar ima od 60 do 120 kilograma, jer ako se zmaj optereti većom težinom počeće da pada, a suprotno, ako ste mnogo laki onda teško upravljate njime. Kolege su mi još na početku rekle da ako se budem držao pravila i normalno leteo, nikad mi neće trebati padobran“, kaže on za naš portal.

Pitamo ga ima li straha, a on odgovara da je prisutan veliki adrenalin, međutim tvrdi da zaboravi na sve kada se pusti i leti.

“Da bi se neko bavio zmajarstvom mora da poznaje aerodinamiku i meteorologiju. Pre nego krenete da letite obavezno gledate prognozu vremena. Ja sam u početku bio potpuni laik što se tiče toga, od starih sam naučio da gledam idu li oblaci sa Gorandže, da bih znao hoće li biti kiše, ali eto, sve čovek nauči kad nešto voli“, priča nam Esat, koji kondiciju održava baveći se atletikom i vožnjom bicikla.

Objašnjava nam da je najbolji dan za letenje kada je nebo sa pufnasto belim oblacima, belim, okruglim oblacima.

“Inače, godine nisu važne u ovom sportu, jer je prvak sveta u petici Austrijanac koji ima 72 godine. Petica je nešto poput kategorije, ima kruto krilo široko 14 metara, a dugačko metar i 20 centimetara. Manji brojevi su za poečtnike, a oni imaju fleksibilna krila“, pojašnjava Esat.

Zahvaljujući zmajarstvu, ali i društvenim mrežama, povezao se sa brojnim ljudima širom sveta, ljubiteljima ovog sporta.

Kao naslednika u ovom sportu vidi starijeg sina, a kaže da bi rado obučio i sve zainteresovane.

“Danas su svi puni stresa i nervoze, tako da bih svima savetovao da lete. To je najbolji način da zaboravite probleme i brige, te da se relaksirate“, zaključio je Esat.

A.Bajrović

Foto: Privatna arhiva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti