Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Predstavnici Saveta: Potrebno je smirivanje tenzija (VIDEO)

Predstavnici Saveta Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) ocenili su danas da je na ovoj visokoškolskoj potrebno smirivanje tenzija, da se ne bi nanosila šteta deci Novog Pazara, okoline, ali i cele države.

Oni su novinarima pre sednice ovog tela rekli da su primedbe članova sindikata “Nezavisnost“ neosnovane, uvredljive i omalovažavajuće.

Predstavnik Vlade Srbije u Savetu DUNP-a Rade Doroslovački ocenio je da je glavni problem akreditacija neakreditovanih studijskih programa.

Profesor Rade Doroslovački

„Na svu sreću većina studijskih programa je akreditovana. Međutim, da bi prošla akreditacija ostalih moraju se zadovoljiti zakonski standardi, koji su zadovoljeni od strane poslovodstva, ali ne i od strane nastavnog kadra i profesora“, rekao je Doroslovački.

Njegov kolega Branko Kovačević smatra da su ovde pomešani lončići, te da je došlo do zamene teza.

Profesor Branko Kovačević

„Prva stvar na Univerzitetu je autonomija, ali autonomija nije anarhija. To znači da je profesor glasan da predaje nauku kojom se bavi, a da biste se akreditovali vi mora da se bavite naukom. Naš posao je da obavljamo i vannastavne aktivnosti, konsultacije sa studentima, ali i administracijom“, dodao je Kovačević.

On tvrdi da se na ovoj visokoškolskoj ustanovi sve radi zakonski, te da ne vidi razlog da se diže prašina, koja šteti ugledu škole.

Kovačević je na pitanje portala Free media zašto se rektorka DUNP Zana Dolićanin nije pojavila danas pred novinarima rekao da je ona mlada i osetljiva, te da nije ništa kriva. 

„Tu je rektorka, ona svoj posao obavlja odgovorno i profesionalno. Rektorka je jedan čovek, jedan glas. Vi imate naučno-nastavno veće koje glasa, usvaja programe, planove, plan angažovanja i materijal koji ide na eksploataciju. Rektorka to ne radi, to bi se izmešalo sa autonomijom“, dodao je Kovačević.

Predsednik Saveta DUNP-a Benin Murić tvrdi da je na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi od samog osnivanja vođeno računa o obezbeđivanju kvalitetnih kadrova, kao i podizanju kvalitetne nastave.

Profesor Benin Murić

„Imamo preko 19 akreditovanih studijskih programa, a u procesu je akreditacija još tri. Obezbeđeni su svi uslovi za akreditaciju studijskih programa, a profesori su ti koji pišu nastavne planove i programe“, rekao je Murić.

Oni su na naša pitanja odgovorili da je dijalog sa predstavnicima sindikata “Nezavisnost” moguć, kao i promena Statuta DUNP.

Savet Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) odbacio je danas neargumenotvane optužbe sindikata “Nezavisnost“ o nezakonitom delovanju uprave te visokoškolske ustanove, koju predvodi rektorka Zana Dolićanin. 

U saopštenju medijima se navodi da se na današnjoj sednici Savet zalažio da se sva energija umesto u besmislene svađe uloži u proces akreditacije svih studijskih programa. 

Savet je poručio da podržava pravo Sindikata da se bavi pitanjima o položaju zaposlenih, ali i nastojanje poslodavaca da odvoji rad od nerada. 

“Studenti i njihovi interesi su u centru pažnje. Državni univerzitet je nastao sa ciljem da se kvalitetno obrazovanje učini dostupnim svima koji žele, što bliže mestu boravka i da se razvoj ovog dela Srbije unapredi”, navodi se u ovom saopštenju. 

Oni su pozvali Ministarstvo prosvete da doprinese vraćanju u akademske tokove situacije na DUNP-u.

Podsećamo, poverenik sindikata “Nezavisnost” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) profesor Dejan Mirčić očekuje narednih dana rešavanje nagomilanih problema u ovoj ustanovi, uz međusobno uvažavanje.

On je nakon polučasovnog štrajka upozorenja članova ovog sindikata, koji je podržao i deo studenata sa nekoliko departmana, novinarima rekao da je njihov jedini cilj poštovanje zakona Srbije i konstruktivno pristupanje revidiranju i izmeni spornih odredbi u pravilnicima i Statutu DUNP.

N.Šehović/ A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti