Novi Pazar
-4°C

U Novom Pazaru obeležen Dan bošnjačke nacionalne zastave

Intoniranjem himne sandžakih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” i podizanjem zastave na jarbol ispred sedišta Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru danas je svečano obeležen Dan bošnjačke naconalne zastave.

Zastavu su podigli predsednica ovog nacionalnog organa Misala Pramenković i predsednik Izvršnog odbora Fuad Baćićanin, uz prisustvo predstavnika diplomatije, lokalne vlasti, političkih partija i brojnih građana.

Pramenkovićeva je obraćajući se prisutnima rekla da Bošnjaci ovaj 11. maj dočekuju u veoma teškom momentu za celu zemlju, jer su tragedije koje su se prošle nedelje desile pogodile svakog čoveka.

“Mi smo svesni da zajedno moramo uložiti truda da popravimo ambijent u kojem živimo, jer ono što se oko nas dešava odgovornost je svih nas. Naš najveći resurs je omladina, koja svakodnevno na brojnim poljima postiže izvanredne rezultate”, rekla je Pramenkovićeva.

Ona je ocenila da svi narodi i nacije imaju svoje simbole i obeležja koja ih čine posebnim i autentičnim.

“Na našem bajraku je oslikano sve ono što zapravo mi jesmo, na sredini je grb u obliku evropskog štita koji u donjem delu na plavoj podlozi ima tri ljiljana što ukazuje na evropsko poreklo Bošnjaka, na našu autohtonost na ovim prostorima. Sa druge strane, tri polumeseca na zelenoj površini ukazuju na našu versku pripadnost čistim vrednostima islama. Bela boja pokazuje da Bošnjaci ostaju posvećeni ideji mira, ljubavi, suživota i univerzalnih vrednosti, ali i slobodi, koja je preduslov za ostvarenje bilo kojeg ideala”, rekla je Pramenkovićeva.

Ona je pozvala Bošnjake da razvijaju i neguju svest o sebi i svojim vrednostima.

“Pričajmo našoj deci o našem bajraku i ponosnoj istoriji, jer ovaj bajrak nije obično parče platna. Istorija Bošnjaka je obijena pokušajima asimilacije, nipodaštavanja i negiranja, na šta mi moramo odgovoriti svešću o sebi, samopoštovanjem i samopouzdanjem, dostojanstvom, ceneći ono što jesmo“, istakla je predsednica BNV.

Obeležavanje ovog praznika počelo je izložbom radova i dodelom nagrada pobednicima Likovnog konkursa “Boje moje zastave”, a ove godine je zbog trenutne situacije u zemlji izostao defile folklornih grupa gradskim šetalištem i Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI).

Podom Dana bošnjačke zastave u ponedeljak, 15. maja, u Domu kulture u Prijepolju biće promovisana knjiga “Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku”, autora Hivza Gološa.

Ovaj praznik je neradni dan u sandžačkim opštinama, a na zgradama i u prostorijama lokalnih organa, uz državne simbole, ističu se i simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka).

Osim ovog, nacionalni praznici Bošnjaka su i 11. ul Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i 20. novembar Dan Sandžaka.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti