Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

U Zborniku o zari i feredži, Sandžaku i Jugoslaviji

Muzej “Ras” u Novom Pazaru nedavno je objavio novi broj časopisa “Novopazarski zbornik”, u kojem se, između ostalog, analizira istorijska uloga zara i feredže u životu muslimanki Sandžaka, ali i uloga ovog kraja u formiranju avnojske Jugoslavije.

Direktor ove kulturne ustanove Elmir Habibović za portal Free media je rekao da novi 46. broj obuhvata 14 autorskih radova iz istorije, arheologije i obrazovanja.

“Ima nekoliko interesantnih radova koje dotiču neke druge stvari. Dali smo šansu i nekim mlađim naučnim radnicima. Želeli smo da podstičemo mlade naučne saradnike koji su su među nama, a možda nisu imali gde ranije da pišu”, naveo je Habibović.

Kako je dodao, novi broj ovog časopisa sadrži i kritičku analizu diskursa medijskog izveštavanja o jezičkopolitičkom angažmanu Rizaha Grude, novopazarskog narodnog poslanika tokom devedesetih, te analizu slave kao porodičnog i crkvenog praznika Srba u Novom Pazaru.

“Pisali smo o istraživanjima Severne tabije. Dotakli smo se i teme vršnjačkog nasilja”, rekao je Habibović.

On je pozvao naučnu javnost da šalje radove za novo 47. izdanje “Novopazarskog zbornika”, čija je priprema u toku.

“Važno je da ćemo u organizacionom smislu neke stvari probati da promenimo u ovom periodu. Želimo da uključimo neke ozbiljne profesionalce u redakciju i da ovaj ozbiljan naučno-stručni časopis podignemo u kategorizaciji na mnogo veći nivo nego što trenutno jeste”, zaključio je Habibović.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti