Novi Pazar
-4°C

Uz podršku Vlade Švajcarske poboljšane usluge socijalne zaštite (VIDEO)

Predstavnicima lokalnih samouprava Novog Pazara, Raške, Tutina, Sjenice i Priepolja danas su uručeni sertifikati za uspešnu realizaciju projekata unapređenja usluga socijalne zaštite, koji su realizovali uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO.

Osim njih, sertifikate je dobilo još 27 lokalnih samouprava u Srbiji, za ukupno 41 projekat, zahvaljući kojima je poboljšan kvalitet života za više od 3.000 građana ranjihivh društvenih grupa.

U Novom Pazaru je realizovan projekat “Socio-rehabilitacijski klub za decu i omladinu sa problemima u ponašanju”, koji predstavlja inovativnu uslugu za poboljšanje mentalnog zdravlja i prevazilaženje psihosocijalnih barijera za decu i mlade sa problemima u ponašanju, kroz individualno i grupno savetovanje mladih i njihovih roditelja.

Pored predstavljanja rezultata podržanih projekata, na događaju u Beogradu, kao jedan od primera dobre prakse prikazan projekat opštine Sjenica, koja je uvela uslugu senzorne sobe.

Ukupna vrednost podrške koju je Vlada Švajcarske pružila kroz dva javna poziva programa Swiss PRO pod sloganom „Snage udruži, podršku pruži” iznosi preko 530.000 evra, dok su lokalne samouprave sufinansirale realizaciju projekata sredstvima u iznosu od oko 170.000 evra.

Osim toga, lokalne samouprave su dobile i tehničku podršku za razvoj i sprovođenje usluga socijalne zaštite.

Unapređenje socijalne uključenosti jedan od ključnih prioriteta švajcarske razvojne saradnje sa Srbijom, a bliska saradnja programa Swiss PRO sa nacionalnih i lokalnim partnerima doprinela vidljivom napretku u ovoj oblasti, ocenila je Melina Papageorgiou, šefica odeljenja za dobro upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju.

„Veći kvalitet, opseg i inkluzivnost javnih usluga za građane, naročito usluga socijalne zaštite za ranjive grupe, važan je aspekt reforme javne uprave. Pandemija kovida 19 je bila i predstavlja i dalje izazov za ranjive grupe, naročito stare i osobe sa invaliditetom, zato Vlada Švajcarska nastoji da nastavi sa podrškom partnerima u daljem sprovođenju ovih važnih javih usluga”, navela je Papageorgiou.

Direktorka Kancelarije UNOPS u Srbiji Mikela Telatin istakla je da su lokalne samouprava uspešno upotrebile podršku programa Swiss PRO za velike pomake u oblasti socijalne zaštite.

„Ponosna sam što su naše zajedničke aktivnosti unapredile kvalitet života za 3.000 građana i građanki širom Srbije. Tome su značajno doprineli usmeravanje i saradnja sa Ministarstvom rada, finansijska podrška Vlade Švajcarske za socijalnu uključenost, naročito u odgovoru na posledice pandemije, kao i vođstvo i posvećenost lokalnih samouprava u sprovođenju promena u društvu pomoću kojih niko ne ostaje zapostavljen”, navela je Telatin.

Ovaj događaj je realizovan u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti