Novi Pazar
-4°C

U novopazarskoj Galeriji u toku izložba Edina Kaplanija

Ljubiteljima umjetnosti u Novom Pazaru u Galeriji Kulturnog centra do 26. maja dostupna je izložba crnogorskog slikara Edina Kaplanija.

Kaplani, koji živi i radi u Ulcinju, diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini, u klasi profesora Redžepa Ferija. Član je Udruženja umjetnika Crne Gore, a do sada je priredio 13 samostalnih i učestvovao na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Edin Kaplani

Slikar Miodrag Miško Petrović iz Beograda o Kaplanijevim likovnim djelima kaže sljedeće: „Ribe predstavljaju Edinov unutarnji mentalni skok u apstrakciju u najboljem smislu te riječi. Izuzetno dobro slikane, kompozicijski odlično pozicionirane, s mjerom svedene, njegove ribe me podsjećaju na najbolja djela najvećih imena apstraktne umjetnosti. Rekoh ‘podsjećaju’, ne ‘liče’, jer Edin slika na svoj i samo svoj način i postiže vrhunski rezultat.“

Dr. Milun Lutovac, slikar, autor više stručnih knjiga, likovnih djela i instalacija, teoretičar i kritičar likovne umjetnosti, ovako opisuje Kaplanijeva likovna djela: „Okružen mediteranskim svijetom, Kaplani živi i stvara u vremenu koje nazivamo prelaznim razdobljem. Međutim, dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom. Priđemo li bliže jednoj od njegovih slika, doživljaj će zatražiti predah da se nađe u mreži izukrštanih linija, ali utisci se brzo sređuju i osmišljavaju snažan i pouzdan potez koji se zaustavio kada je prostor dosegao oblik i upreo se, kao riba, u mrežu slike.“

Lutovac nam otkriva i slikarevu tajnu, koja se, kako kaže, sastoji u tome što uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, a što svjedoči o dijalogu posmatrača i djela, i preliva se u komplimentarni, nevidljivi doživljaj i sklad. 

Na otvaranju izložbe ovog autora, 12. maja, u Galeriji KC-a, prisustvovali su brojni ljubitelji likovne umjetnosti, kojima se obratila urednica programa dr. Amra Hodžić Jejna.

Galerija je za posjetioce otvorena radnim danima od osam do 20 časova.

H. Ziljkić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti